LIBYA RALLY 2016

Van 14 tot en met 21 april 2016 vond de achtste editie van de Libya Rally plaats. De cross-country Libya Rally vond plaats in Marokko en is met haar ruim 2700 kilometer na de Dakar Rally een van de zwaarste rally’s ter wereld. Aan de start verschenen zo’n 400 participanten waaronder ook het eerste ‘all-female’ rallyteam ooit. In dit onna-onna rallyteam zijn niet alleen de piloot en navigator vrouw, maar ook het team van monteurs en het management.

De doelstelling bij aanvang was om de wedstrijd uit te rijden en vooral geen laatste te worden. Dat is meer dan gelukt. Het onna-onna rallyteam heeft niet alleen de eindstreep gehaald, maar de dames wisten het zelfs tot de beste 25% in het algemeen klassement te schoppen!

Het team bestond in 2016 uit (vlnr) Inge Pragt (monteur), Yvette Olde Monnikhoff (navigator), Sascha Bloemhoff (piloot), Rian van Valen (monteur) en Rachel Rietveld (teammanager).

MOROCCO DESERT CHALLENGE 2017

Van 16 tot en met 23 april 2017  vond dwars door de woestijn van Marokko de Morocco Desert Challenge (MDC) plaats. Deze cross-country rally is na de Dakar Rally een van de zwaarste rally’s ter wereld. Net als in de Dakar rally zijn er in deze rally vele disciplines, te weten motoren, quad’s/ATV’s, SSV’s, auto’s en trucks.

Onder de deelnemers bevond zich ook het eerste en enige ‘all-female’ rallyteam dat deelneemt aan woestijnrally’s. In rallyteam Les Gazelles zijn niet alleen de piloot en navigator vrouw, maar ook het team van monteurs en het management. Zij streden dat jaar voor het eerst ook in een vrouwenklassement dat door rallydirecteur Gert Duson in het leven was geroepen, geïnspireerd door Les Gazelles.
Het team bestond in 2017 uit (vlnr) Gerlanda Hoving (teammanager), Saskia Bleijenberg (navigator), Helene Meijran (monteur), Sascha Bloemhoff (piloot) en Inge Pragt (monteur).

2017 was voor rallyteam Les Gazelles geen fortuinlijk jaar. Alleen de eerste etappe van de MDC werd succesvol afgelegd. In de nacht daarna, tijdens het dagelijkse onderhoud, ging de motor op hol, met uiteindelijk onherstelbare schade. Twee zuigers geheel verwoest. De dames hebben zich echter niet laten kisten en hebben vervolgens in de gehuurde service auto (een VW Touareg) alsnog de finish bereikt! (Psst, niet aan de verhuurmaatschappij vertellen alsjeblieft.) De rest van 2017 is gebruikt om de motor stapje voor stapje weer op te bouwen. Net voor Oud & Nieuw startte de motor van LaToya weer. Heerlijk om dat vertrouwde geluid weer te horen en opnieuw plannen te kunnen gaan maken.

De “Morocco Desert Challenge”, voorheen “Libya Rally”, is sinds zijn ontstaan in 2008 één van de snelst groeiende rally/raids in Noord-Afrika. De oorsprong van de rally ligt in Libië, het land dat de mooiste en hoogste duinen van de Sahara herbergt. In 2011 kwam als gevolg van de Arabische lente een einde aan het Khadafi-regime. Hoewel de oorlog nu al enkele jaren voorbij is, is het opnieuw organiseren van een groot internationaal sportevenement er, mede door het negatieve veiligheidsadvies, nog niet mogelijk. Eerst volgden twee edities in Tunesië en sinds 2013 wordt de rally in Marokko gereden. Wat startte als een kleine rally met 60 deelnemers, veelal gewone auto’s en enduro-motoren, allen zonder assistentie-teams, is uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerde rally/raid met in 2017  500 deelnemers. Kijk voor meer informatie op Morocco Desert Challenge.