Terrein.nu over Libya Rally 2016 avontuur

Een mooi verslag van ons Libya-Rally 2016 avontuur op de website van terrein.nu. Bij het teruglezen komen beelden, geuren en kleuren weer terug. Hopelijk werkt dat voor jullie ook zo.

http://www.terrein.nu/Actualiteit/Les-Gazelles-in-de-2016-Libya-Rally

Hollandse wereldprimeur! Voor het eerst werd dit jaar de Libya Rally 2016 gereden en bijgestaan door een volledig damesteam. Die wereldprimeur komt op naam van het onna-onna rallyteam Les Gazelles en alhoewel dat laatste deel net zo Frans klinkt, en ook is, als de Eiffeltoren, komen de dames van dit team allemaal uit ons platte Holland. Terrein.nu besteedde al eerder aandacht aan de belevenissen van de dames maar nu laten we hen zelf aan het woord over dit grandioze avontuur in Marokko.

Lest niet het best. “Dat smaakt naar meer” verklaren alle dames met een brede glimlach als we ze na afloop spreken. “Wat een avontuur is het geweest! De doelstelling bij aanvang is om de wedstrijd uit te rijden en vooral geen laatste te worden. Dat is meer dan gelukt”. De dames hebben inderdaad niet alleen de eindstreep gehaald, maar weten het zelfs tot de beste 25% in het algemeen klassement te schoppen!

LesGazelles2016LibyaRally007.jpg

Het intrigerende waarom. Ze zijn nog steeds erg schaars, vrouwen in de autowereld en laat staan in de rallywereld. En ga je op zoek naar vrouwelijke monteurs, dan wordt het helemaal een treurig verhaal. Hoog tijd om daar verandering in te brengen vinden Sascha Bloemhoff (captain en piloot) en Yvette Olde Monnikhof (navigator). Daarom zijn we Les gazelles gestart; een off-road rallyteam dat volledig uit vrouwen bestaat. En met volledig betekent dat niet alleen piloot en co-piloot vrouw zijn, maar ook de monteurs en het teammanagement. Juist met dat laatste gegeven hebben ze een wereldprimeur, want dat is tot op heden nooit voorgekomen.

LesGazelles2016LibyaRally008.jpg

Overeenkomst. “Wij zijn op dit moment met vijf vrouwen die allemaal een passie voor auto’s en racen delen”, vertelt Sascha. “Een divers team met allemaal een ander verhaal hoe we in de autowereld terecht zijn gekomen en hoe en wanneer de interesse is geboren. Voor ons allemaal geldt dat we het geluk hebben gehad dat we op een gegeven moment in aanraking zijn gekomen met auto’s en techniek. Voor mij is het een eerste date die mij achter het stuur van zijn Land Rover zet om er achter te komen of ik zijn wereld van het terreinrijden wel leuk zou vinden. Ik was verkocht vanaf de eerste minuut”.

LesGazelles2016LibyaRally009.jpg

Het team compleet. “De grootste opgave om tot een damesteam te komen bleek het vinden van monteurs”, verklaart Sascha. “Dat is uiteindelijk gelukt met hulp van Benno Hüsken van AutomotiveNL. Via hem zijn we bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Summa College in Eindhoven terecht gekomen en hebben we onze toppers Inge Pragt en Rian van Valen gevonden alsmede teammanager Rachel Rietveld.” Hieronder zie je deze drie dames een vreugdesprongetje maken.

LesGazelles2016LibyaRally024terreinnu.jpg

Haastklus. Vervolgens heeft het team effectief slechts drie maanden om de sponsoring, auto, inschrijving en voorbereidingen rond te krijgen. De HAN laat direct weten dat zij de deelname van hun studente Inge ook gaan ondersteunen, wat direct vleugels geeft om er dan ook echt voor te gaan. onna-onna, een verzekeraar die zich richt op vrouwen, besluit in februari om het eerste volledige vrouwenteam te steunen en daarmee wordt deelname in ieder geval mogelijk.

De keus van het ‘wapentuig’. Sascha en Yvette rijden in een Toyota LandCruiser HDJ-80 die ze liefkozend ‘LaToya’ noemen. Het is door de fameuze Top Gear afleveringen waarin een Toyota eerst verdronken wordt in de zee, dan door een gebouwtje rijdt, daarna in elkaar geslagen wordt met een sloopkogel, vervolgens in brand gestoken en uiteindelijk op een gebouw van 23 verdiepingen gezet wordt dat middels een ontploffing volledig gesloopt wordt, dat Sascha verliefd wordt op Toyota. Inmiddels is LaToya net zo verbouwd als Marijke Helwegen; opgehoogd, opgevoerd, uitgedeukt en gereviseerd.

LesGazelles2016LibyaRally027terreinnu.jpg

Boven en onder: De start van de eerste etappe is op het strand bij Agadir.

LesGazelles2016LibyaRally013terreinnu.jpg

Rally wetenswaardigheden. De eerste uitdaging die het eerste volledige damesteam met glans volbrengt is de afgelopen Libya Rally 2016 welke van 14 t/m 21 april in Marokko plaats vond. Deze coast-to-coast desert challenge start in Agadir op het strand en de finish is in Nador in het noord-oosten van Marokko. In totaal worden in zeven dagen 2.800 km afgelegd in zeven etappes en verbindingsroutes. Gevarieerde landschappen worden doorkruist met uitdagende gravelpistes, bergpassen, een zoutmeer en natuurlijk vele kilometers zandduinen. Net als in de Dakar rally zijn er in deze rally vele disciplines, te weten motoren, quad’s/ATV’s, SSV’s, auto’s en trucks.

LesGazelles2016LibyaRally010.jpg

Boven: LaToya is op een van de sweeper trucks meegenomen naar Marokko en moet al begin april in Belgie afgeleverd worden. De dames vliegen op 12 april naar Agadir. Daar volgen twee drukke dagen met alle laatste voorbereidingen zoals lossen, tanken, stickers plakken, navigatie-apparatuur installeren, formaliteiten regelen en keuren.

LesGazelles2016LibyaRally011terreinnu.jpg