1 juli 2016 Gerlanda Hoving

Terrein.nu over Libya Rally 2016 Stage 5

Stage 5: Mhamid – Merzouga (350 km).

Een prachtige etappe met in het begin wederom een snelle stenige piste. Met hoge snelheid kan over fraaie plateaus gereden worden. Daarna volgen er maar liefst drie mooie en gevarieerde duinenpartijen. Alles verloopt gesmeerd deze vijfde dag, met ook foutloze navigatie. De dames vliegen door de etappe heen. Tot de laatste, hoogste en mooiste duinenrij. Op hemelsbreed 1,5 km van het bivak valt op een stuk dat kapotgereden is door vrachtauto’s de motor stil bij het doorploegen van een paar diepe sporen. Met geen mogelijkheid is de auto meer aan de praat te krijgen. De startmotor lijkt kapot. De nog passerende auto’s krijgen LaToya in dit zware zand met geen mogelijkheid in beweging, zodat aanslepen niet lukt. Wanhopig beklimt Sascha het hoogste duin in de omgeving, vanwaar ze het bivak in de verte kan zien. Daar op dat duin, waar de wind het zand doet wervelen en striemen, is bereik met de Marokkaanse telefoonkaart die ze in Agadir gekocht hebben. De whatsappjes met hulpvraag zijn snel verzonden, maar een antwoord laat langer op zich wachten. In het bivak is nauwelijks bereik. Na 3 uur wachten in het zand, met uiteindelijk totale stilte omdat alle voertuigen gepasseerd zijn en een zon die zich steeds dichter richting horizon beweegt, klinkt er plots in de verte een zwaar gebrom. Lang nadat het geluid hen al heeft bereikt verschijnt ook de blauwe truck van Schoones Dakar in de duinen. Aart Schoones en zijn mannen snellen te hulp. Met het geweld van de truck is LaToya in mum van tijd aangesleept en kan de finish die dag toch nog gehaald worden. Inclusief alle waypoints! Mooi dat Sascha & Yvette net voor het donker binnen zijn, maar dit betekent flink wat werk voor monteurs Inge & Rian. Als compensatie heeft teammanager Rachel een hotelkamer geregeld, met naast zachte bedden als grootste bonus een warme douche voor alle teamleden!

LesGazelles2016LibyaRally031terreinnu.jpg

LesGazelles2016LibyaRally032terreinnu.jpg

LesGazelles2016LibyaRally033terreinnu.jpg