11 april 2016 Sascha Bloemhoff

Kennismaking met Latoya

Heb jij een naam voor je auto? Ik wel.
We rijden de rally met wat mij betreft de beste auto ooit geproduceerd: de Toyota Land CrIMG_5177uiser. Liefkozend door mij ‘Latoya’ gedoopt.

Misschien ken je Latoya wel uit het programma TopGear. Die fameuze afleveringen waarin de Toyota eerst verdronken wordt in de zee, dan door een gebouwtje rijdt, in elkaar geslagen wordt met een sloopbal, in brand gestoken en uiteindelijk opgeblazen op een gebouw van 23 verdiepingen dat gesloopt wordt. Ook al komt de Toyota gehavend uit de strijd, de auto start en rijdt nog steeds. Onverwoestbaar.
Ik was al op zoek naar een terreinauto om reizen mee te maken en wist dat de Toyota Land Cruiser een goede auto is, maar bij het zien van deze TopGear afleveringen werd ik er echt verliefd op.
Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar precies dit model. Dat werd een bijzondere zoektocht, want al snel bleek dat van iedere 80 die ik kon kopen de kilometerteller was teruggedraaid naar rond de 300.000km. Daar werd ik nogal onzeker van. Hoe dan te besluiten welke goed was, als ik geen idee had hoeveel de auto in werkelijkheid had gelopen? Uiteindelijk heb ik besloten dat de kilometerstand dus geen criterium kon zijn en ben ik op het jaar van toelating, de prijs, de kleur en mijn gevoel afgegaan. Als een echte vrouw?
Na aankoop ontdekte ik dat mijn Land Cruiser, de HDJ80, door velen gezien werd als het beste model ooit gemaakt. Voor de liefhebbers: een 4.2 turbo diesel motor met 24 kleppen, die niet alleen heel veel trekkracht heeft (koppel), maar ook nog eens 180 kilometer per uur haalt. Een aantrekkelijke combinatie.

Inmiddels is Latoya net zo verbouwd als Marijke Helwegen. Opgehoogd, opgevoerd, uitgedeukt en gereviseerd. Een echte powervrouw, klaar voor de uitdagingen die haar te wachten staan.

Waarom een vrouwelijke naam voor zo’n brute auto? De meeste mannen lachen me uit als ze mijn verklaring horen, maar het is omdat Latoya mooie vrouwelijke rondingen heeft en zich lichtvoeting, wendbaar en rank gedraagt in het terrein. Als je ooit de gelegenheid hebt om een rondje mee te rijden zal je het ervaren. Dat rondje meerijden op 3 juli in Beekse Bergen kun je binnenkort winnen bij onna-onna. Hou onze Facebook en de blogs in de gaten!