5 april 2016 Sascha Bloemhoff

Wat je kunt dromen kun je bereiken

Er wordt ons steeds gevraagd waarom we willen deelnemen en wat we dan Concentratiewillen bereiken.

Het makkelijke antwoord is dat we met het hele rallyteam de finish willen halen, omdat dat al een prestatie op zich is, maar daar zit nog een wereld achter. Het werkelijke antwoord is dat we de ‘mannen’wereld voor vrouwen dichterbij willen halen. Pas als vrouwen zich iets kunnen verbeelden kunnen ze voelen dat ze het leuk vinden en pas als ze voelen dat ze het leuk vinden kunnen ze ervoor kiezen. Het gaat er dus niet zozeer om dat wij moeten kunnen wat mannen kunnen (alhoewel dat in de autorally sport, anders dan bij motoren en trucks, behoorlijk gelijkwaardig is). Het gaat er om dat wij moeten kunnen wat we willen. Maar daarvoor moeten we wel eerst weten wat we willen.
In had bijvoorbeeld altijd een enorme bewondering voor Jutta Kleinschmidt, die als enige vrouw meedeed in de Dakar en in 2001 ook nog eens als eerste vrouw won. Ik keek naar de beelden, maar had er niet het gevoel bij dat dit iets was wat ik zou kunnen doen. Het was een bewondering op hele grote afstand die ik niet op mezelf betrok. Totdat ik in 2002 een man tegenkwam die me bij de eerste date voor het eerst in mijn leven in een terreinauto achter het stuur zette en me liet rijden. Opeens was er een connectie en werd Jutta Kleinschmidt voorbeeld en inspiratie bij iets wat ik zelf deed. Door haar ben ik de droom groter gaan dromen. Dit is daar, 15 jaar later, allemaal het gevolg van.

Wij leven in de luxe situatie, de tijd en het land waarin er eigenlijk ook geen beperkingen meer zijn voor vrouwen. Tegelijkertijd verzint er nog geen vrouw dat ze rally’s kan gaan rijden of monteur kan worden (bij een raceteam). Een heleboel vrouwen verzinnen ook niet dat ze een technische opleiding kunnen gaan volgen, een eigen bedrijf kunnen beginnen of een bedrijf kunnen leiden. Er is dus simpelweg nodig dat vrouwen met andere dan de geijkte beroepen en hobby’s in aanmerking komen en ontdekken wat zij leuk vinden. Dat is wat we alle vijf  willen bereiken, ieder op onze eigen manier, dat vrouwen ontdekken en groter dromen.